Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Muži, kteří nenávidí ženy (Män som hatar kvinnor)

2009, Švédsko/Dánsko/Norsko/Německo, režie: Niels Arden Oplevkvinnor1

Stopáž: 152 min.

Žánr: thriller, kriminální, drama

Hrají: Noomi Rapace, Michael Nyqvist, Lena Endre, Peter Haber, Sven-Bertil Taube, Ewa Fröling, Peter Andersson, Ingvar Hirdwall

Ekonomický novinář Michael Blomkvist byl právě odsouzen za pomluvu na tři měsíce do vězení a k pokutě 150 000 korun. Rozhodl se proto přistoupit na netradiční nabídku bývalého vlivného průmyslníka Henrika Vangera, aby mu pomohl rozluštit téměř 40 let staré zmizení jeho příbuzné, tehdy 16-ti leté Harriet Vangerové. Michael se tak vydává na ostrov Hedeby, kde rodina sídlí a ponoří se do vyšetřování. Rozhodně to však nemá snadné, členové rodiny mu dávají najevo, že zde není vítán a že pátrání po Harriet již nikoho nebaví. Přesto se Michaelovi podaří najít novou stopu, která by mohla Henrikovi přinést tak dlouho očekávanou odpověď. Pomůže mu k tomu všímavost, ale i zásah Lisbeth Salanderové. Michael je zpočátku šokovaný tím, že se mu dívka hackla do počítače, ale poté ji osloví s nabídkou spolupráce. Lisbeth je velmi silně uzavřená do sebe, nikdo o ní nic neví a její štít se zdá tvrdý a neprostupný. Přesto trpí jako nikdo jiný. Od mládí je označená za problematickou osobu a svěřena do péče státu jako právně nezpůsobilá. Stát jí tak určuje poručníky. Bývalý poručník, který ji nechal žít svobodným životem však onemocněl a nový se ukáže jako sadistický hajzl. Lisbeth je pro něj jen loutkou, se kterou si může nakládat podle svého uvážení. Ovšem v tom se spletl, Lisbeth sice není nejsilnější, ale velmi chytrá. Život ji naučil, jak se o sebe postarat a jak zatočit s takovými, jako je on. Proto přijme i Michaelovu nabídku. Díky němu poprvé potkává člověka, který jí nabízí vyrovnané partnerství i možnost poslat do pekla dalšího muže, který nenávidí ženy a cíleně je vraždí. Oba se tak vydávají na nebezpečnou cestu za krutou a kravavou historií rodiny Vangerových. Přibližují se stále blíž a to se někomu nelíbí, nejednou tak půjde dvojici o život.

Než jsem shédla film měla jsem tu čest si přečíst knihu a musím uznat, že mě filmové zpracování překvapilo. Kniha je vždy lepší než snímek a ani tento počin není výjimkou, ale rozdíl je zde velmi malý. Jedná se o skutečně výborný film, ve kterém jsem nenašla jedinou chybičku. Vynikající herecké výkony jako královna završuje Noomi Rapaceová, jejíž Lisbeth je naprosto skvělá. Herečka dostala do své postavy vše – strach, nenávist, pomstu, radost i lásku. Je to rozpolcená osobnost od A do Z a když už si neví rady, jde si zapálit. Jediným pohledem dokáže říct všechno. Na závadu není ani to, že má filmu přes dvě hodiny. Divák je vtažen do děje a pátrá po pravdě. Napětí se postupně zvyšuje a vše vyvrcholí tak náhle, že to nikdo ani nečeká. Poté už jen sledujete pomalou dohru, která je však zásadní pro další pokračování. Osvěžující byla i změna prostředí. New York a USA vystřídalo mrazivé a nehostinné Švédsko, které náramně dokresluje krutost příběhu a jeho temnou povahu.

Naprosto spokojená jsem byla i s režií a střihem. Vše bylo ukázáno jasně, přehledně a nebylo možné se kdekoli ztratit. Poklonu však určitě zasluhují scénáristé, kteří bravurně skloubili knihu s vizuálním pojetím. Velmi šikovně použili různé střihy do minulosti, aby pomocí záběrů či fotografií zkrátili to, co v knize zabírá i několik kapitol. A jinde naopak něco přidali či ubrali. Zdatně se jim například do příběhu podařilo propašovat i náznaky Lisbethiných traumat, která najdou své hlavní místo v dalších dvou filmech a osvětlují to, proč je dívka takovou jakou je. Skutečně skvelá práce, je to promyšlené a na původní zápletce to neubírá téměř nic.

Upřímně nemám ráda příliš násilné filmy, které se tolik podobají skutečnosti, že vám běhá mráz po zádech. Ale tady jsem musela udělat výjimku. Kniha se čte jako droga, nejde ji odložit a film je stejně dobrý. Příběh je krutý, že se člověku obrací žaludek a otvírá kudla v kapse, ale vedle toho je tu paradoxně i něco pozitivního. Hlavními hrdiny jsou dva obyčejní lidé, na kterých se zákon svým zůsobem podepsal a přesto za něj bojují. A nejenom to, ještě vyhrají! Jistě jsou různé podoby pomsty, ale důležité je, že ti grázlové tady dostanou co proto a nikdo se s nimi rozhodně párat nebude. Dávám 100% skvěle jsem se bavila. Lisbeth je natolik netradiční hrdinkou, že ji musí každý milovat a držet jí pěsti, aby už nikdy nikdo nenarušil její život bez jejího souhlasu. Teprve tady se totiž ukazuje, jak moc může společnost a systém zničit člověku život jen proto, že nespadá do nějakých tabulek. A jak těžký musí být život bez něčeho tak zásadního a „samozřejmého“ jako možnost rozhodovat o svém životě.

http://www.csfd.cz/film/247369-muzi-kteri-nenavidi-zeny/

http://www.imdb.com/title/tt1132620/

http://dragontattoofilm.com/

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

16 − thirteen =

Starší příspěvky:
Burlesque se blíží

Před nějakou dobrou jsme psali o tom, že se do kin chystá nový muzikál ve stylu Mouline Rouge Burlesque. Hlavních...

Zavřít