Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Smrt čeká všude (The Hurt Locker)

2008, USA, režie: Kathryn Bigelow
Žánr: válečné drama
Stopáž: 131min.
Hrají: Jeremy Renner, Anthony Mackie, Brian Geraghty, Guy Pierce, Ralph Fiennes, David Morse a další.

Po pravdě řečeno nepatřím mezi fanoušky válečných snímků, tudíž jsem ani příliš neměla chuť tento počin shlédnout a nezměnilo se to ani po skutečnosti, že byl ověnčen několika zlatými soškami. Přesto jsem po prvních minutách snímku, kdy jsem se přemlouvala, že chci usnout, zůstala vzhůru a nechala se vtáhnout do děje. Není nijak zvlášť složitý a ani nemá příliš zlomů a možná právě proto upoutá. Ústřední roli hraje pyrotechnická jednotka v Iráku, která má za úkol čistit město od smrtelných pastí. Na počátku filmu je původní velitel jednotky zabit, tudíž je jí přidělen nový – seržant James, který nedokáže žít jinak než ve válečné oblasti s jídlem z vojenské kantýny.Oba jeho podřízení Sanborne a Eldridge z něj nejsou nijak nadšení, denně stříhají metr, aby mohli domů, zatímco seržant konflikty rád řeší, ba přímo vyhledává. Válka se pro něj stala drogou a on už neumí žít jinak. To vše vede k ještě většímu napětí, úzkosti a strachu ostatních z toho, zda se ještě někdy vrátí domů po svých nebo v bedně obalené vlajkou Spojených států.

Co však na filmu upoutá jsou hlavní role, režisérka zde vsadila na neokoukané tváře a nutno uznat, že udělala dobře. Podle mého názoru občas neuškodí odpoutat se od Hollywoodských „hvězd“ a nechat se ohromit i někým jiným, někým, kdo působí civilněji a o to důvěryhodněji. Jeremy Renner hraje svého seržanta tak přesvědčivě, že jsem občas měla chuť proskočit obrazovkou a ten jeho samolibý škleb mu z tváře vytlouci. Sympatické je, že si herci role vyměnili, pro nás neznámí hrají hlavní role a hvězdy jako Ralph Fiennes nebo Guy Pierce a David Morse si „střihli“ jen malé štěky.

smrt3

Dalším triumfem Kathryn Bigelow je kamera a zvuk. Osobně na mě příběhy z těchto „pouštních oblastí“ nepůsobí příliš kladně, spíše naopak, silně depresivně a člověk má díky všudy přítomné světlé barvě pocit, že za chvíli mu začně mezi zubama skřípat písek. Co mě však zaujalo bylo použití úžasných záběrů v jemných detailech ukazujících krutost a nesmyslnost války, včetně občasného vypnutí zvuku, kdy režisérka nechá na diváka působit absolutní ticho, které nastolí mnohdy větší napětí, než psychedelické hudební zvuky, typu ten den byl otec nějaký neklidný.

smrt2

Jak to tedy vše zhodnotit? Pro mne se jedná o válečný film, který není vlastně ani tak o válce, jako o lidech v ní. O tom, jak válečná zkušenost mění jejich pohled na život, přetváří jejich charaktery i životy příbuzných. Nehledejte zde nějakou zuřivou akci, kdy budou od hlavní filmových hrdinů létat prázdné nábojnice a ve zpomalených detailech se odrážet od horkého písku. Ani žádné řvoucí seržanty „buzerující“ své mužstvo s cílem z něj vymáčknout ještě víc a zdravě je „namíchnout.“ Pokud čekáte od válečného snímku toto, pusťte si raději Ramba nebo Bratrstvo neohrožených. V tomto filmu se všeho všudy střílí asi jen dvakrát a výbuchů je v něm také poskrovnu. Zde jde o lidský pohled do nelidských podmínek, o studii života vojáka, ne o válku, krev a hrdinství.
Většina vojáků tu chce přežít, a jen hrstka závislých na její moci v ní žít, protože jen tehdy cítí, že žijí, jen zde smrt čeká všude a to nejcennější co člověk má, může zhasnout během jediné vteřiny zazvoněním mobilního telefonu.

Dávám 90% a to jak, za neobvyklý pohled na vojenský film, tak i za mráz běhající mi po zádech. Vše je natočeno přehledně a srozumitelně a stejně tak i sestříháno. Zde si hrdinové dají pěstí a máte jistotu, že úder uvidíte od začátku až do konce, bez bleskových matoucích prostřihů.

http://www.csfd.cz/film/234493-smrt-ceka-vsude/
http://www.imdb.com/title/tt0887912/
http://www.thehurtlocker-movie.com/

Související články:

Žádné komentáře

Trackbacks/Pingbacks

  1. Kathryn Bigelow připravuje další válečný snímek | FilmFan.cz - [...] není se čemu divit. Duo Kathryn Bigelowová a Mark Boal stojí za velkými úspěchy snímků Smrt čeká všude a…

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

eighteen − two =

Starší příspěvky:
Hanebný pancharti (Inglourious Basterds)

Co napsat o dalším počinu, podle mého názoru jednoho z nejšílenějších režisérů, který má ovšem talent, na vytváření fimových trháků...

Zavřít