Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Souboj Titánů (Clash of the Titans)

2009, USA, režie: Louis Leterrier

Žánr: Fantasy, akční, dobrodružný

Stopáž: 106min.

Hrají: Sam Worthington, Liam Neeson, Ralph Fiennes, Gemma Arterton, Mads Mikkelsen, Jason Flemyng, Alexa Davalos, Izabella Miko, Danny Huston, Nicholas Hoult, Hans Matheson…

Ještě než jsem zasedla ke klávesnici, věděla jsem, že to bude těžké. Bez mučení se přiznávám, že nejsem fanynkou původní verze, tak  jsem trošku doufala, že remake bude podle mého gusta a opravdu netuším, jestli se to povedlo, ale spíš ne. Uznávám, že Perseus se mi zdá daleko hezčí a i sestřih má lepší, ale to je asi tak vše.  O původního filmu se dá říci, že triky působí těžkopádně a v dnešní době poněkud směšně, u nového filmu s dokonalou technikou by tomu tak rozhodně být nemělo. Některé efekty jsou fajn, Hádes a triky s ním spojené se mi líbily, stejně jako přílet Harpyjí. Čarodějnice jsou vskutku prvotřídně „hnusné“ a Pegas (ačkoli překvapivě černý) je úžasný, ale to je vše. Stejně je tomu i s kulisami, zatímco původní Titáni na ničem nešetřili, u nového filmu je vidět jen jedna síň a město Agros je vidět asi jen dvakrát.

Netuším, kde se ve filmu vzali džinové, jak jsem přiznala, původní snímek nemám najetý, takže nechci lhát, jestli tam toto téma nebylo, ale skoro bych řekla, že ne, stejně jako jízda na obřích štírech. U nich se trikaři také příliš nevyznamenali, působí jako škorpión z Transformers, jsou sice větší, ale vypadají úplně stejně roboticky a o nic lépe nedopadl ani hlavní Titán  příběhu – Kraken. Jen, co se jeho hlava objevila, blesklo mi hlavou – Vetřelec, chyběla jen druhá sada zubů. Medúza zase naopak prošla plastickou operací – poměrně pěkná „srnka“, ale úplně stejně zabijácká. Další otazník mám v podobě věčně žijící Io, krásky, která Persea a vypráví mu příběh jeho zrození. Díky ní se Perseus dozvídá pravdu o svých pravých rodičích i o úkolu, který před ním stojí, do té doby byl jen obyčejný rybář, nikoli princ, jako v původním příběhu. Tvůrci si tedy příběh trošku upravili, stejně nějaké postavy. Co mě však dostalo byla podoba Chárona, tošku mi připomínal kostru – zvoníka na pražském orloji, tak trošku mumifikovanou, ale pokud to má být převozník, který na nás čeká na řece Styx, tak potěš. Lepší není ani ta bárka, i když bárka je asi v tomto případě poněkud nadnesený výraz.
titani2
Co se týče hereckých výkonů, tak také není příliš o čem mluvit. Půlka je hezká a druhá půlka je tak nějak doprovází. Ani Bozi, které představují Liam Neeson a Ralph Fiennes nepředvádí něco úchvatného. Na obranu Dia Liama Neesna musím poznamenat, že mu ani nebyl dán prostor, aby něco vůbec předvést mohl, krom neskutečně zářivě naleštěné zbroje. To Ralph Fiennes a jeho Hádes jsou na tom o dost lépe, zbroj nemají a role Boha podsvětí  má přeci jen více prostoru a Ralph skutečně předvádí, že slizouny a „hajzlíky“ hrát umí. I když poměrně nechápu, proč by měl být Bůh podsvětí ohnutý a skleslý k zemi jako Glum, sice je v podsvětí a zná jen smrt a strach, ale i tak je to Bůh.
titani3
To vše bych ještě přehlédla, ale co mi jak se říká pije krev je střih, když už se objeví nějaká ta akční scéna, ve které se z rybáře stává Diův syn, je to sestřihané tak, že opět není nic vidět a člověk má poměrně co dělat, aby si uvědomil, kdo je s kým a proti komu. Například u boje s velkými štíry jsem byla „mimo“ natolik, že jsem pochopila, že je na scéně více škorpionů asi až po pěti minutách boje.

Ale abych jen nekritizovala a přešla k hodnocení. Dávám 60% a jelikož nepatřím mezi ortodoxní zastánce původního počinu, dobře jsem se bavila a film mi utekl jako voda. A třeba ho i někdy zhlédnu znovu, akční oddechovky mám ráda.

http://www.csfd.cz/film/236434-souboj-titanu/

http://www.imdb.com/title/tt0800320/

http://wwws.cz.warnerbros.com/clashofthetitans/

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

thirteen − 2 =

Starší příspěvky:
Filmové novinky v kinech od 27. 5. 2010

Street Dance 3D Režie: Max Giwa, Dania Pasquini Hrají: Charlotte Rampling, Rachel McDowall, Nichola Burley, Eleanor Bron... Žánr: drama Zápletka:...

Zavřít