Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Dívka, která si hrála s ohněm (Flickan som lekte med elden)

Švédsko/Dánsko/Německo, 2009, režie: Daniel Alfredsondivka1

Žánr: Kriminální, thriller

Stopáž: 129 min.

Hrají: Michael Nyqvist, Noomi Rapace, Lena Endre, Peter Andersson, Annika Hallin, Johan Kylén, Paolo Roberto

Lisbeth Salanderová nechala Michaela za sebou a vydala se na cestu kolem světa. Ovšem ani tady nezapomíná na ty, kteří jí ublížili. Advokát Nils Bjurman je na tomto seznamu velmi vysoko a viditelně neplní, to co si s Lisbeth dohodli. Lisbeth se proto vrací domů do Stockholmu, aby na vše dohlédla. Koupí si nádherný dům, vybaví jej nábytkem z Ikea a obnoví vztah s přítelkyní Miriam Wu. Ovšem jak to tak vypadá, osud má proti dívce jisté výhrady a podřizuje ji zkouškám pod kterými by se někdo citlivější zhroutil. Krátce po jejím návratu je zavražděn Michaelův nový kolega Dag Svensson a jeho přítelkyně Mia Bergmanová. Oba pracovali na odhalování obchodu s bílým masem. Z obou vražd je obviněna Lisbeth, neboť se na vražedné zbrani najdou její otisky a navíc je krátce na to nalezena i mrtvola Nilse Bjurmana a podezřelým je tatáž osoba. Lisbeth se proto vydává do boje a vyráží najít pravdu. A není sama, jako vždy jí v tom pomáhá Michael, který ani na okamžik nepochybuje, že Lisbeth nikoho z nich nezabila. Ovšem policie tlačí a Lisbethina minulost se přibližuje mílovými kroky. Kdo stihne svou práci dříve? Michael se kterým Lisbeth nemluví a je vždy o krok pozadu? Tajemný muž jménem Zala, který je Lisbethinou noční můrou? Nebo Lisbeth odhodlaná už jednou pro vždy skoncovat s největší bolestí svého života?

Druhý díl triolgie Milénium podle knih Stiega Larssona je ještě nabitější napětím než ten první. Zároveň se nám pomalu, ale jistě odhaluje Lisbethina minulost a důvod, proč je natolik uzavřenou a nedůveřivou osobou. Režisérovi se podařilo na plátno dostat mrazivou náladu knihy i ukázat, jak může stát pokřivit lidskou osobnost. Je až neuvěřitelné, čím vším musela hrdinka projít a přesto vyvázla se zdravou kůží a zdravým rozumem. Poměrně se těším na poslední díl, kterým strhujícím způsobem vygraduje příběh a doufám, že se režisérovi povede stejně vynikající práce. Snímek je ponurý a temný jako Lisbethina povaha i to, co se jí stalo, přesto si divák spokojeně mne ruce a říká si, že už se nemůže dočkat až jim to všem ta mrňavá pár kilo vážící žába nandá. Protože pokud ji její život něco naučil, tak to že se může spolehnout jen na sebe a své schopnosti, které možná nedosahují síly dospělého muže nebo kulturisty bez nervovoých zakončení, ale v tom případě nastupuje rychlost, chytrost a nějaká ta hračka v podobě paralyzéru, pepřáku nebo zbraně.

Scénáristovi se velmi podařilo úspěšně přepracovat knihu do fungujícího celku, ze kterého vynechal ne příliš pro děj důležité postavy a scény, které by jen zdržovaly a pro rychlý spád filmu by měli brzdící efekt. Nutno však uznat, že obrovský podíl na fungujícím snímku mají i vynikající herci. Jen další důkaz toho, že Amerika nemá patent na výborné snímky a že pravé klenoty se mohou zrodit i u nás v Evropě. Samozřejmě je nutná vynikající předloha, kterou knihy bezesporu jsou. Noomi Rapaceová je skutečně okouzlující a její Lisbeth přesně vystihuje to, co autor napsal. Je to krásná, inteligentní mladá žena, která svou zranitelnost a zbylou lidskost ukrývá za vytahanými šaty, ocvočkovanou bundou, temným make-upem a mlčenlivostí. Michael Nyqvist zase naopak hraje její sympatický a dobrácký protipól. Jeho postava není ani zdaleka tak komplikovaná jako jeho herecké kolegyně. Přesto když vstoupí na scénu, je to jako za klidem se ukrývající uragán, jehož posedlost Lisbeth je až zničující. Ovšem krásné je na tom to, že si dokáže zachovat na tváři neutrální výraz a chladnou hlavu v každé situaci. A nedělá to pro svou novinářskou pověst, dělá to pro ženu, která mu zachránila život a kterou považuje za kamarádku, přestože s ním přes rok nemluvila. Je to ten jediný anděl ve smyslu toho slova, kterého Lisbeth v životě potřebovala. Člověka, který poslouchá, co říká, věří jí a dokáže si spoustu věcí vyvodit i z mlčení a prostého pohledu.

Jednoduše geniální příběh opravdu kvalitně převedený na filmové plátno. Filmaři odvedli skutečně mistrovskou práci. I když knihy jsou samozřejmě lepší. Pokud se tedy chcete bát nebo jste viděli první díl a chcete vidět další, je toto film pro vás. Každopádně je to snímek pro všechny, kteří mají rádi napětí a chytrou originální zápletku s netradiční ústřední dvojicí. Lisbeth totiž musí člověk milovat a držet jí pěsti, ať nakope všem těm hajzlíkům zadky. Dávám 100% stejně jako u prvního dílu.

CSFD

IMDb

WEB

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

11 − 8 =

Starší příspěvky:
Merlin do současnosti

O kouzelníkovi Merlinovi bylo napsáno a zfilmováno takových počinů, že to snad ani není možné. Čaroděj svou slávou předstihl samotného...

Zavřít