Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Jak vycvičit draka (How to train your dragon)

2010, USA, režie: Dean DeBlois, Chris Sandersdrak1
Žánr: animovaný, rodinný, fantasy
Stopáž: 97min.
Hrají: Gerard Butler, Jonah Hill, America Ferrera, Christopher Mintz – Plasse, Jay Baruchel, Kristen Wiig

Společnost DreamWorks po Shrekovi a Madagaskaru vyprodukovala nový animovaný film. Odehrává se v dobách bájných Vikingů v osadě Blb, kde vyrůstá náčelníkův syn Škyťák. Snem každého mladého Vikinga v této vesnici je stát se drakobijcem a Škyťák není výjimkou. Oproti ostatním má však hned několik nevýhod – první – jeho otec je náčelník, tudíž se od něj očekává víc, než od ostatních a druhou – je malý, hubený a tak trošku nekňuba. O co víc mu však Bozi z Valhally ubrali na fyzických proporcích, o to víc mu přidali na rozumu a vynalézavosti. Vikingové bojují s draky už stovky let, nejhorším z nich je drak zvaný Noční Běs, nikdy ho nikdo nedokázal zahlédnout, chytit či zabít. Při jednom z útoků na vesnici se však Škyťákovi podaří Běse zasáhnout. Nikdo mu to samozřejmě nevěří a tak se následující den vydává hledat svůj úlovek sám.

Nočního Běsa nalezne svázeného v lanoví své střely, vytáhne proto nůž, je odhodlaný zabít svého prvního draka a konečně patřit mezi ostatní. Přes to všechno však draka zabít nedokáže. A v tu chvíli začíná to pravé dobrodružství! Jak jen dosáhnout toho, aby se z Bezzubky, jak draka chlapec pojmenuje, stal jeho nejlepší přítel a přesvědčit ostatní Vikingy, že to, co dosud věděli o dracích, byla lež.

drak2

Film je převážně orientovaný na dětské publikum, ale osobně si myslím, že na své si přijdou i dospělí, popřípadně vaše drahé infantilní polovičky. Děj filmu je svěží a vtipný a velmi rychle uplyne. Rychlé akční scény jsou vkusně doplňovány klidnými, během kterých dochází k prohlubování přátelství mezi Škyťákem a drakem. Mírně mě překvapil vzhled draka, je celý černý, což je poměrně logické, pokud jde o Noční Běs, který nemá být vidět na černé obloze, ovšem tak nějak mi jeho vzhled úplně neseděl, ani nevím proč, možná to dělá právě jeho černá barva, na které spousta věcí zanikne. Šupiny jsou na těle jen těžko rozeznatelné a stejně tak i jiné detaily. Ale jinak je to krásná příšerka, která za chvíli začně skákat a lumpačit po Škyťákově pokoji jako pejsek, což dokazuje i jeho válení se v trávě na zádech a velmi poutavé používání psích očiček, díky kterým byste mu dali k obědu poslední princeznu.

drak3

Velmi poutavá je hudba k snímku, která velmi hezky pracuje s tradičními melodickými tématy Keltů a Vikingů, autorem hudby je John Powell, tedy osvědčený a zkušený skladatel filmové hudby.

Celkově tedy dávám 90%. Neboť mě snímek pobavil, upoutal, rezesmál a na konci nechyběl ani ten správný sladký dodatek a u Američanů velmi oblíbený hromadný aplaus (já bych ho tam raději neměla, ale je to holt klišé).

http://www.csfd.cz/film/234768-jak-vycvicit-draka/
http://www.imdb.com/title/tt0892769/
http://www.howtotrainyourdragonintl.com/intl/cz/mainsite/

Související články:

Žádné komentáře

Trackbacks/Pingbacks

  1. Jak vycvičit draka 2: odhalena zápletka + první obrázky! | FilmFan.cz - [...] se objevily první dva obrázky přestavující známé hrdiny z oblíbeného animovaného snímku Jak vycvičit draka. No a jelikož se…

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

13 + nineteen =

Starší příspěvky:
Avatar

Dlouho jsem přemýšlela, co o tomto snímku napsat. Děj se odehrává na daleké planetě Pandoře, kde je neovyklé bohatství nerostu,...

Zavřít