Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Avatar

2009, USA/Velká Británie, režie: James Cameron
Žánr: sci-fi
Stopáž: 162min.
Hrají: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Michelle Rodriguez, Giovanni Ribisi, Joel Moore, Wes Studi, Laz Alonso, CCH Pounder, Stephen Lang, Dileep Rao, James Pitt, Amy Clover, Peter Mensah, Matt Gerald

Dlouho jsem přemýšlela, co o tomto snímku napsat. Děj se odehrává na daleké planetě Pandoře, kde je neobvyklé bohatství nerostu, který má na Zemi neuvěřitelně vysokou hodnotu. Lidé tedy neváhají a okamžitě na planetu vyrazí, začnou těžit a původní obyvatele národa Na´vi vytlačují z jejich domova. Kromě těžařů jsou však na Pandoře i vědci, kteří tuto překrásnou planetu zkoumají. Atmosféra planety nedovoluje lidem vyjít ven bez skafandru či dýchacích přístrojů, tým vědců pod vedením doktorky Augustineové vyrobil tedy přístroj, který dokáže napojit lidskou mysl na uměle vyklonovaného Na´vijce, kterému se přezdívá Avatar. Mezi lidmi na zemi jsou vybíráni lidé, kteří mají tyto Avatary řídit a jedním z nich je i Jake Sully, bývalý mariňák. Původně měl Avatara řídit jeho bratr – dvojče, ovšem ten zahynul a s ohledem na bratrské pouto je Jakeovi nabídnuto, aby zaujal jeho místo. Na planetě propukají vlivem těžby nepokoje, neboť národ Na´vi chce chránit svůj domov. A bude na Jakeovi, aby se rozhodl, na které straně bude stát, až se bude lámat chléb, zda na straně lidí, od kterých má jasné rozkazy – přimět Na´vijce opustit rodný strom, pod kterým je obrovské těžiště, nebo na straně domorodců.

avatar2

James Cameron nedovolil před uvedením filmu do kin jakékoli recenze či kritiky, ovšem i tak se do všech médií dostaly informace o tom, že je to ekologický film. Osobně si myslím, že zákaz všech kritik byl od režiséra dokonalý tah, neboť větší reklamu filmu udělat nemohl. Každý to jednoduše musel vidět. Co se týče ekologického podtextu filmu, tak rozhodně nelze než souhlasit. Je to zcela jsaný apel na ochranu přírodního bohatství, ke kterému se mnohdy národy námi označované za primitivní chovají lépe a v lepším souladu než-li my „civilizovaní.“ Já odpad třídím, řidičák nemám, nekouřím, nejím tuňáky a ani jiné ohrožené druhy zvířat a i jinak se snažím být prospěšná, takže myšlenka dobrá, určitě pravdivá, ale nedopadá na tu správnou půdu. Lidé, kteří na film půjdou jsou z většiny stejně obyčejní jako já a poselství je určeno jistě pro všechny, ale s ohledem na problematiku Pandory orientované spíše na velké těžařské společnosti a jiné ropné magnáty, kteří jdou mnohdy přes mrtvoly. Na druhou stranu veškeré filmy a programy na záchranu naší planety jsou krásné a prospěšné, ale je třeba si uvědomit, že pokud to nebudou chtít změnit i lidé v těch oblastech žijící a rozhodovat budou peníze mocných, můžeme po sobě tak akorát plastovými lahvemi házet. Těždko donutíte nekácet domorodce pralesy, když je to jediný zdroj obživy rodiny a on je ten, kdo se musí dívat, jak jeho děti hladoví.

avatar3

To jsem však značně odběhla do tématu. Příběh filmu není nijak originální a ani nadčasový, je to jednoduché sdělení faktu – pokud budeme pokračovat v tom, co děláme, nic nám nezbyde. Co je však poutavé je soundtrack, ktrý jemně podbarvuje bloumání Avatara po krajině Pandory, aby nakonec podpořil střelbu z mnohých děl. Režisér nás zavádí do překrásného barevného světa nové planety kde, je každý tvor propojen s každým, vše má svůj smysl a řád. Národ Na´vi je dokolaným obrazem planety, která je několikrát větší než ta naše, stejně jako cokoli na ní – stromy, zvířata, květiny atd. Proto i Na´vijané jsou přes dva metry vysocí, mají modrou kůži a žijí v dokonalé harmonii s přírodou. Lidé jsou proti nim těžkopádní, nešikovní a neznalí.

Příběh ani jeho poselství mě upřímně řečeno, nijak zvlášť nenadchly, co mě však omámilo byla úžasná grafika a fantazie animátorů. Pohybovat se v tak překrásně duhovém světě je skutečně nádhera, všechny ty detaily a podoby stromů, rostlin, živočichů, létajících hor i samotných Na´vijanů. Zajímavá je i myšlenka fyzického nikoli jen zdánlivého propojení veškerého života na Pandoře, kdy pomocí vlasů se Na´vijané skutečně mohou spojit s čímkoli na své planetě a fyzicky i psychicky vnímat druhého tvora nebo jakýkoli jiný život. Poměrně věrohodně je i skloubeno živé osazenstvo filmu s uměle vytvořeným.

Herecké výkony nic moc, a to v případě Sigurny Weavrové, i když její Avatar je jí nesporně ze všech nejpodobnější. Hodnotím tedy 90%, upozorňuji však že 70% z toho je za grafickou práci.

http://www.csfd.cz/film/228329-avatar/

http://www.imdb.com/title/tt0499549/

http://www.avatar-film.cz/

Související články:

Žádné komentáře

Trackbacks/Pingbacks

  1. James Cameron zkoušel při psaní Avatarů experiment | FilmFan.cz - [...] samého začátku víme, že James Cameron hodlal natočit všechna pokračování k snímku Avatar najednou. Ovšem otázkou bylo, jak to…

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

fourteen − 5 =

Starší příspěvky:
Sherlock Holmes (Sherlock Holmes)

Když jsem si přečetla, že se bude točit nový Sherlock Holmes, říkala jsem si, jaký případ filmaři asi tentokrát zpracují....

Zavřít