Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Rango (Rango)

USA, 2011, režie: Gore Verbinski

Žánr: Animovaný, komedie, dobrodružný

Stopáž: 107 min.

Byl jednou jeden chameleon, který toužil po přátelích a uznání. Svůj život trávil vymýšlením hrdinných příběhů a hraním scének s osazenstvem svého terária. Ovšem jednoho dne se terárium rozbilo, chameleon se ocitl sám na silnici uprostřed pouště a místo, aby měl radost nad nabytou svobodou, chce zpět do svého světa. Auto je však již daleko a jediná cesta k vodě vede přes poušť do městečka Bláto. Zde je hlavním bohatstvím voda, která má i své místo v bankovním trezoru. Ovšem ouvej, voda došla a ve městě se objevil cizinec – chameleon, který o sobě prohlašuje, že se jmenuje Rango a že je největším hrdinou. Obyvatelé městečka k němu začnou vzhlížet a učiní jej šerifem, ovšem dokáže Rango skutečně sehrát svou životní roli, nebo selže jako už mnohokrát předtím a zůstane nikým?

Režiér Gore Verbinski nás zavede do animovaného světa plného mluvících zvířátek zasazených do malého westernového městečka, kde se platí vodou a chřestýš má na konci ocasu kulomet a k němu pěkně velký nábojový pás. Originální námět je navíc úžasně doplněný o vtipnou postavu hlavního hrdiny. Každé zvířátko je originál a každé je osobnost, kterou vystihuje i její podoba a druh. Hlavní hrdina se přetvařuje jako chameleon, padouch je slizkým a zrádným hadem, starosta je moudrou kmetovou želvou, milostný objekt hrdiny je pěkná ještěrka a tak bychom mohli pokračovat. Vše je promyšlené a úžasně to funguje. Animace je dokonalá a překvapením je i přítomnost animovaného člověka s vyzáží Clinta Eastwooda. Naprosto úchvatná je i práce s hudbou, která mistrně a vtipně dokresluje některé scény a i díky ní se divák musí začít smát. Zazní totiž takové šlágry jako pochod z Hvězdných válek nebo na Krásném modrém Dunaji. Navíc jsem měla štěstí zhlédnout film v originálním znění a musím uznat, že Johnny Depp jako chameleon opět zabodoval. Jeho hrdina všechny válcuje a nechtě jsem si opět představila kapitána Jacka Sparrowa a jeho rozmáchlá gesta. Člověk by mohl říci, že už je tato rovina nudná, ale není. Znovu jsem se skvěle bavila a odcházela nadšená. Viděla jsem dospělácký animák s geniálními vtipy.



Film není podle mého názoru skutečně určený dětem, i když se u něj jistě budou bavit, troufám si však tipnout, že víc se tentokrát pobaví rodiče. Řada vtipů a hlášek dětem totiž ani nedojde a navíc je tu i několik mrtvol. Přesto parádní zábava a úžasný nápad. A přestože je zápletka poměrně snadno prokouknutelná, má punc originality. Nápad s vodou jako platidlem mě dostal a nevím, jestli to byl záměr tvůrců, ale má v sobě i poselství. Někde se vodou platí místo zlata a někde se s ní plýtvá ve velkém.

Dávám 100%. Spolu se snímkem Na vlásku, se jedná o nejlepší animované filmy roku!

IMDb

WEB

CSFD

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

eleven − 8 =

Starší příspěvky:
Smithové si spolu zahrají ve sci-fi

Jaden Smith by si měl zahrát spolu se svým otcem Willem Smithem v novém zatím nepojmenovaném sci-fi dobrodružném snímku. Film...

Zavřít