Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Můj otec George Voskovec

ČR, 2011

Originální název: Můj otec George Voskovec

Režie: Libuše Rudinská

Žánr: Dokument

Stopáž: 73 min.

Premiéra v ČR: 13. 10. 2011

Hrají: Gigi Voskovec-Gotfried, Vicki Voskovec-Cebek, Christine Voskovec, Václav Havel, Miloš Forman, Andrei Serban, Jana a Jiří Plannerovi, Slávka Peroutková

Zápletka: Dokumentární film přibližuje osobní život a uměleckou kariéru Jiřího Voskovce od jeho příchodu do Spojených států v roce 1950 až po jeho úmrtí v roce 1981. Film je vyprávěn z pohledu jeho mladší dcery Gigi, která po letech zjišťuje kdo byl její otec Jiří-George Voskovec.

Jiří Voskovec přichází do USA v roce 1950 po uváženém rozhodnutí, že nechce žít v komunistickém Československu. Ve Spojených státech v té době vrcholí McCarthyho hon na komunisty a Voskovec se ocitá téměř na rok v nedobrovolné internaci na Ellis Islandu. Odtud se mu podaří dostat a získat povolení ke vstupu do země jen díky přímluvě vlivných přátel a respektovaných Čechoslováků, jakými byl například Ferdinand Peroutka.

Do této problematiky vnáší světlo například Slávka Peroutková nebo autor korespondence V+W Ladislav Matějka.
Linkou celého filmu je úvaha o americkém snu a rozdílu mezi Evropou a Amerikou. Ptáme se jaký je úděl emigranta v Americe a jakou šanci má uspět český umělec za velikou louží? Vezmeme-li v úvahu jazykovou bariéru – nikdy se nezbavil výrazného slovanského akcentu, uvážíme-li Voskovcův věk- 45 let, kdy přišel do USA aby začal úplně znovu, zatímco za sebou nechal kariéru, přetrženou válkou a ukončenou částečně z vlastního rozhodnutí.

Logicky se ptáme jaké měl možnosti? A ty, které které se mu naskytly, zda mohl naplnit.

Zdroj: Libuše Rudinská

Související články:

Žádné komentáře

Trackbacks/Pingbacks

  1. Přehled premiér na říjen (novinky v kině) | FilmFan.cz - [...] Můj otec George Voskovec [...]

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

19 − 6 =

Starší příspěvky:
The Avengers – oficiální trailer

Zemi ohrožuje neočekávaný nepřítel a Nick Fury - ředitel mezinárodní agentury na ochranu míru, známé jako SHIELD, musí sestavit tým,...

Zavřít