Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Pavel Wonka se zavazuje

plakát Wonka_ořezy_2ČR, 2014

Originální název: Pavel Wonka se zavazuje

Režie: Libuše Rudinská

Žánr: Dokumentární

Stopáž: 73 min.

Premiéra v ČR: 13. 11. 2014

Zápletka: V roce 1992 byl v Lidových novinách publikován článek obsahující výpověď bývalého pracovníka STB Zdeňka Š., který velice podrobně popsal spolupráci Pavla Wonky s STB v osmdesátých letech. Článek vzbudil bouřlivé reakce veřejnosti, neboť Pavel Wonka, který v roce 1988 zemřel ve vazební věznici, byl do té doby považován za člověka bezúhonného, čistého odpůrce režimu a bojovníka proti komunismu. O tři týdny později byl pak otištěn závazek k tajné spolupráci Pavla Wonky, sepsaný jeho vlastní rukou, který novináři zajistili od zmíněného pracovníka STB. Od tohoto okamžiku se o Pavlu Wonkovi na veřejnosti úplně přestalo mluvit. Uběhlo dvacet let a po Pavlu Wonkovi se pojmenoval most v Pardubicích, ulice v Hradci Králové, kde má i pamětní desku, další deska byla loni odhalena ve Žďáru nad Sázavou, Wonka se také stal četným občanem města Hradce Králové a letos dokonce získal nevyšší vyznamenání – Řád T.G.M. od prezidenta české republiky in memoriam.

Dokument si klade za cíl být seriózní rekonstrukcí Wonkova příběhu, ke které se budou historici i po letech obracet. Dále chceme demytizovat postavu Pavla Wonky a objasnit jeho tragickou smrt v kontextu doby normalizace, kterou někteří levicoví aktivisté zlehčují a vykreslují jako dobu relativní pohody a nikoliv jako totalitu. Wonkova tragická smrt, pouhý rok a půl před revolucí, je důkazem, že tomu tak nebylo. Dokument by tak měl především mladším generacím, přiblížit ducha doby a ukázat, že ne vždy byla samozřejmostí taková míra svobody, jak ji známe dnes.

Zdroj: Rudinska.cz

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

twenty − 8 =

Starší příspěvky:
Leviatan

Rusko, 2014 Originální název: Leviathan Režie: Andrej Zvjagincev Žánr: Drama Stopáž: 141 min. Premiéra v ČR: 13. 11. 2014 Hrají: Alexey Serebryakov,...

Zavřít