Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Rock života

ČR, 2011

Originální název: Rock života

Režie: Jan Gogola ml.

Žánr: Dokument

Stopáž: 86 min.

Premiéra v ČR: 3. 11. 2011

Zápletka: Na počátku “Rocku života” byla dlouholetá fascinace režiséra Jana Gogoly ml. skupinou Katapult jako fenoménem obyčejnosti. Katapult se navzdory svojí jednoduchosti, anebo možná právě díky ní, stal legendou: dvojnásobný Zlatý slavík, téměř 40 let na pódiích, cca 7000 koncertů a milión prodaných nosičů. Písně skupiny se hrají v médiích i u táboráků, řada jejich slovních obratů zlidověla jako součást obecné češtiny: někdy příště, hlupák váhá, a co děti… V roce 2009 Katapult vstoupil do hudební Síně slávy a Oldřicha Říhu vyhlásila Mladá fronta Dnes za jednoho z Čechů roku.

Z důvodu vážné nemoci celoživotního přítele Oldy „Vedoucího“ Říhy, baskytaristy a zakládajícího člena Katapultu Jiřího „Dědka“ Šindeláře, vyhlásil Katapult na leden 2009 poslední koncert skupiny. A v tu chvíli se Jan Gogola ml, výrazně ovlivněn průběžnými výzvami  producenta Ladislava Cmírala, rozhodl natočit film o tom, co se s Katapultem stane po jeho zániku: jak bude vypadat životní situace obyčejných mužů a zároveň stárnoucích legend? Budou v pokročilém věku hledat nový smysl života? Jak budou schopní žít  každodenní život, o kterém desítky let hráli?
Na začátku ledna 2009 ovšem „Dědek“ zemřel a měsíc poté, v den prvního vzpomínkové koncertu na něj, také tehdejší bubeník Katapultu Karel „Káša“ Jahn (dlouhodobý bubeník kapely a třetí zakládající člen Anatoli „Tojla“ Kohout umřel na podzim 2007).

 A tak byl prvním natáčecím dnem „Dědkův“ pohřeb, kterým začalo více než roční potkávání se a potýkání se s Oldou Říhou v době, kdy mu zemřel Katapult a tedy jeho svět. A již při prvním natáčení se Říha projevil jako člověk, který vnímá rány osudu jako přihrávky. Jako muž, který v pokročilém věku začíná od nuly a přesto dokáže otevřeně, i když třeba nejednoznačně, reagovat i na provokativní a vyhrocené otázky zpoza kamery.
Rock života není hudebním dokumentem či bilancujícím portrétem, ale filmovým setkáním s ojedinělou životní sílou obyčejného Oldy Říhy, který psal svým svébytným životním pohybem v rámci jednoho roku scénář tohoto filmu.

Zdroj: rockzivota

Související články:

Žádné komentáře

Trackbacks/Pingbacks

  1. Přehled premiér na listopad (novinky v kinech) | FilmFan.cz - [...] Rock života [...]

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

1 × five =

Starší příspěvky:
Pod sluncem tma

ČR, 2011 Originální název: Pod sluncem tma Režie: Martin Mareček Žánr: Dokument Stopáž:  81 min. Premiéra v ČR: 3. 11....

Zavřít