Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Ocelová pěst (Real Steel)

USA, 2011, režie: Shawn Levy

Žánr: Drama, sci-fi, akční

Stopáž: 127 min.

Hrají: Hugh Jackman, Dakota Goyo, Evangeline Lilly, Anthony Mackie, Kevin Durand, Hope Davis, James Rebhorn, Marco Ruggeri, Karl Yune, Olga Fonda

Charile Kenton býval výborným boxerem, ovšem později roli lidí v ringu převzali roboti, kteří poskytli lidem to, po čem toužili – pravé a nefalšované násilí bez hranic. Všichni se s tím dokázali nějak popasovat, jen Charlie zahořkl a jeho život je jednou velkou prohrou. Dluží peníze snad všem kolem a pokaždé, když se mu podaří koupit nějakého starého robota, zničí ho díky své paličatosti a nepoučitelnosti hned v prvním zápase. To vše se ale změní ve chvíli, kdy do jeho života vrhne jeho 11 letý syn Max. Charlie z toho nemá ani tu nejmenší radost, ale přece má se synem něco společného – lásku k boxu. Poté, co zničí i prvního slušného robota, vydá se na skládku pro nějaké náhradní díly a Maxovai se podaří najít celého robota. Jmenuje se ATOM a stává se nadějí jak pro Maxe, tak i pro Charlieho, že se jim podaří něco výjimečného a pomůže mezi oběma vytvořit něco víc než jen krevní pouto.

Vrhnu se na to hned zhurta, tak jako v ringu. Po dlouhé době pěkný a hlavně originální snímek, který sice má trošku toho klišé a sladkobolného nádechu, ale jinak je to poměrně pěkná akční podívaná. Je tu trošku z transformers, ovšem bez kol, výfuků a nepřehledných střihů. Scénář se mi taky líbí – je jednoduchý, přímočarý a nezabíhá do nějakých technických detailů, které by stejně k ničemu nebyly a jen by zdržovaly. Konec konců, je to jasné jako facka – robot bouchá podle instrukcí svého pána, jak je tomu i u videoher. Spokojená jsem i se střihem a hudebním doprovodem. I detaily jsou vychytané – s ohledem na sportovní zápletku.  Nesmí proto chybět všudypřítomní sportovní komentátoři se slucháty a mikrofony, stejně jako krásné modelky oznamující počet kol, přestože jejich cedulky jsou již náležitě „zmodernizované.“ Poměrně ironické je i to, že majitelkou roboligy je Ruska a hlavním konstruktérem Japonec. Jak je vidět, ani v roce 2050 tomu nebude jinak než dnes. Rozhodně se je na co dívat, roboti jsou krásní a naleštění. O to víc mezi nimi vynikne zašlost, rez a malý vzrůst hrdiny Atoma, jehož hlava připomíná nepovedenou helmu princezny Leiy na planetě Endoru mezi Ewoky.

Co však filmu vévodí jsou herecké výkony. Hugh Jackman by rozhodně nedostal medaily za nejlepšího otce, ovšem za ztroskotance a nepoučitelného sobeckého a bezohledného blba by mohl dostat i Oscara. Hned několikrát jsem chtěla vstát a takovu mu střihnout, že by druhou chytil o futra. Z jeho strany výborný a přesvědčivý výkon. Stejně kvalitně se předvedl i Dakota Goyo jako jeho syn Max. Sympatický mladý muž vypadal, že si natáčení i hru s roboty více než užívá a dokazuje, že děti jsou úžasná stvoření, která si dokáží hrát kdekoli, kdykoli a upřímně nám říct, co si o nás myslí. Jeho nadšení a elán je přímo nakažlivý, stejně jako úvodní tanec, kterým se svým robotem vkráčí do ringu.

Dávám 70%, pro vyložené milovníky nadupané akce to úplně není, přeci jen tu máme trošku té rodinné limonády, ale jinak je to pěkná podívaná, která neurazí a po dlouhé době ukazuje i něco nového a přitom představitelného a reálného.

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

20 + sixteen =

Starší příspěvky:
The Expendables 2 v plném složení + fotky z natáčení!

A je to potvrzeno! Pro druhý díl akční podívané The Expendables se vrátí všichni členové týmu Barneyho Rosse, chybět bude...

Zavřít