Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Zemřel otec Krtečka Zdeněk Miler

Včera zasáhla svět animovaného filmu smutná zpráva. Ve věku 90-ti let zemřel animátor, spisovatel a režisér animovaných snímků Zdeněk Miler. Celý svět ho zná jako otce Krtečka, animované roztomilé postavičky, která prý vznikla náhodou, když animátor při procházce zakopl o krtinu. Film Jak Krtek ke kalhotkám přišel  byl uveden roku 1956 a na filmovém festivalu v Benátkách byl oceněn řádem Benátského lva. Brzy nato získal cenu na festivalu v Montevideu. Krteček se rázem stal hitem a zbožňují ho již řady generací od dětí, až po dospělé. Krtek však nesklízí ohlasy jen u nás, znají ho děti snad ve všech zemích světa včetně Německa, Finska, Polska, Maďarska, Číny a Japonska. Dokonce jistého úspěchu dosáhl i v Americe, jelikož se letos Krteček podíval do vesmíru na palubě posledního raketoplánu.

Po válce začal pan Zdeněk Miler pracovat v Baťových ateliérech kresleného filmu ve Zlíně. Poté přešel do studia Bratři v triku k Jiřímu Trnkovi. Logo studia – tři kudrnatí kluci jsou také jeho dílem. Jak Miler jednou prohlásil, malého krtka si vybral prý proto, že jej ve svých filmech neměl Walt Disney. „Walt Disney použil pro své kreslené filmové příběhy téměř všechna zvířátka, jen jedno ne. To jsem si vybral já,“ řekl Miler. Zajímavostí je, že Krteček ani další postavy kromě prvního dílu nemluví, vydávají jen zvuky, jejichž autorkami jsou Milerovy dvě malé dcery Kateřina a Barbora.

Informace o úmrtí Zdeňka Milera přišla v okamžiku, kdy jeho vnučka Karolina oznámila vznik Nadace Zdeňka Milera, která má podporovat vzdělávání dětí a zpříjemnit jejich výuku alternativními metodami.

Pokračovatelkou tradice Krtečka snad bude dcera Kateřina, která v několika posledních letech se svým otcem spolupracovala na řadě knížek.

Zdroj: quido, novinky

Související články:

2 Komentáře

  1. Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat , jestli víte o nové Nadaci Zdeňka Milera. Jsem p.učitelka a moji žáci by rádi pomohli. Děkuji

    Wágnerová a žáci 5.B

  2. Dobrý den,

    nic bližšího zatím nevím, ovšem koukněte se na oficiální stráky nadace http://nadacezdenkamilera.cz/, je zde k dispozici e-mail a konkrétnější informace budou jistě brzy zveřejněny.

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

1 × 5 =

Starší příspěvky:
Harrison Ford vesmírným generálem? Opět?

Studio Summit Entertainment připravuje filmovou adaptaci sci-fi knih Orsona Scotta Carda Ender's Game. Příběh nás zavede do doby, kdy lidé...

Zavřít