Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Avengers (The Avengers)

USA, 2012, režie: Joss Whedon

Žánr: Akční, fantasy

Stopáž:  137 min.

Hrají: Chris Hemsworth, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Mark Ruffalo, Chris Evans, Jeremy Renner, Samuel L. Jackson

Nick Fury nemá lehkou práci – starat se o bezpečí světa není nic záviděníhodného. Přesto dělá svou práci rád a dobře. I mistr se však někdy utne a zbraně a věci, se kterými si zahrává se mu mohou vymknout z rukou. A přesně to se stane s artefaktem jménem Teserakt. Jde o kostku plnou čiré a mocné energie. Mohla by být zdrojem energie pro lidstvo, ale místo toho se stává jeho největší hrozbou. Dokáže totiž otevírat bránu mezi světy a díky ní se na Zemi dostane Loki. Jeho plán je jednoduchý – zničit naši domovinu a donutit lidstvo pokleknout a podrobit se. To však SHIELD nehodlá dopustit a svolá ty, kteří nás jako jediní mohou ochránit – superhrdiny. V jedné místnosti se tak ocitají Black Widow, Hawk-Eye, Iron Man, Hulk, Captain America a Thor. Ovšem dokážou tyto individuality utvořit tým, který Lokiho zastaví?

Na Avengers jsem se těšila velmi dlouho, přiznávám, že mám pro komiksové filmy obrovskou slabost. Přesto se pokusím být objektivní. Snímek je na dnešní dobu poměrně dlouhý – má přes 2 hodiny, ovšem uteklo to tak, že jsem si toho ani nevšimla. První hodinka beží tak nějak normálně a i akce je tu méně. Divák se seznámí se všemi hrdiny, padouchem a dalšími okolnostmi. Přehledně se v situaci zorientuje a zasměje se i u vzájemného špičkování hrdinů. Ovšem pak přichází druhá hodina a s ní neskutečný nářez. Měla jsem pocit, že jsem si najednou z pohodlného polstrovaného sedadla přesedla na horskou dráhu, která míří neuvěřitelnou a nadupanou rychlostí k cíli a strach jsem měla jen z toho, zda má brzdy. Má a poměrně funkční, jsou vypiplané do nejmenšího detailu jako u monopostu Formule 1. Na konci režisér na brzdu šlápne a jakmile se tak stane, stojíte na místě a jen překvapeně mrkáte, že už je konec. Marvel připravil opravdovou akční podívanou se skvělými triky!

Do toho samozřejmě zapadá i vtip a nadhled hrdinů, kteří jsou ironičtí, kousaví, okouzlující a prostě skvělí. Divačky jistě poteší i to, že se navíc výborně kouká na mužské osazenstvo, které je sexappealem nabité a těžko si vybrat, kam upřít očiska. Samozřejmě Scarlett je také pěkná kost, která i na začátku snímku předvede něco ze svých vnadů, než je upne do těsné a sexy černé kombinézy, ale chlapů je tam přeci jen víc. Opravdu nevím, co dodat, bavila jsem se tak báječně, že jsem ani neměla čas nějak analyzovat kameru, střih či režii. Jen scénář jsem díky ději zaregistrovala a opět musím vzdát hold marvelovské piplačce, která dokáže chytře a umně skloubit děje všech předešlých snímků, pracovat s vedlejšími postavami i linkami, které jsou samozřejmě přípravou na následující filmy. Navíc zachovává charaktery postav a právě jejich odlišnost i jiný přístup k dané věci je senzační. Samozřejmě samolibost a ironie Iron Mana všechny válcuje. Vrcholem snímku je samozřejmě konečná scéna. Její propracovanost mě skutečně dostala. Hrdinové spolupracují jako ozubená kolečka zapadající do sebe. Střídají se a zastupují, hází kladivem, střílí šípy, kopou jako kobyla, nebo vzteky boří ulice Manhattanu, po kterém zbyde jen nepořádek a pořádná dávka trosek. Bomba, bomba, bomba. Jiná slova nemám.

Dávám 100%, není to nic intošského, geniálního ani objevného. Ale akce je ostrá jako břitva, triky úchvatné a hrdinové okouzlující. Výborná podívaná a skvělá zábava, což od filmu očekávám. Kvůli takovým bych si domů skutečně pořídila soukromé kino miminálně přes delší stěnu obýváku. Objektivní jsem asi nebyla. Ale tak to prostě je, já se bavila.

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

eighteen + five =

Starší příspěvky:
Přípravy k RED 2 se rozjíždějí

V srpnu 2013 zamíří do kin film RED 2. Studio Summit Entertainment proto oznámilo první oficiální informace o hereckém obsazení....

Zavřít