Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Sněhurka (Mirror Mirror)

USA, 2012, režie: Tarsem Singh

Žánr: Komedie, rodinný, pohádka, dobrodružný

Stopáž:  106 min.

Hrají: Sean Bean, Julia Roberts, Lily Collins, Armie Hammer, Nathan Lane, Jordan Prentice

Sněhurka zbyla na světě sama – matka zemřela při porodu a otec při jedné z výprav za spravedlností zmizel a už se nikdy nevrátil. Dívka zůstala s macechou zahleděnou pouze do své moci a krásy. Když se navíc princezna odváží vetřít na jeden její večírek, čeká ji ten nejhorší trest – smrt. Ještě předtím však okouzlují mladá žena s pletí bílou jako sníh, vlasy černými jak havranní peří a rty rudými jako krev potká na tajné výpravě mimo zámecké zdi statečného, trošku nabubřelého, ale krásného mladého prince. A v tom je kámen úrazu – setkání obou mladých lidí královnu rozlítí do běla, neboť má na prince i jeho majetek zálusk. Královnin sluha je však pouze člověk a tak nechá Sněhurku prchnout a královně namluví, že je dívka mrtvá. Spokojená královna si mne ruce a spřádá plány na to, jak prince očarovat a donutit ho, aby ji miloval. Sněhurka mezitím bloudí lesem a útočistě najde u sedmi trpaslíků – lupičů. Po chvíli se trpaslíci rozhodnou k činu – vycvičí Sněhurku na loupežníka s tím, že když už nemůže dívka vládnout, bude aspoň maceše náležitě škodit. Dopustí královna Sněhurčiny husarské kousky a vezme si prince? Nebo že by se Sněhurky zbavila navždy a připravila si pro ni nádherné rudé jablko?

S novými pojetími pohádek se letos v Hollywoodu roztrhl pytel. Ještě tento měsíc nás čeká druhá Sněhurka – Sněhurka a lovec a to ani nepočítám Jeníčka a Mařenku ála zabijáky čarodějnic či novou verzi Šípkové Růženky s názvem Maleficent. Sněhurka však byla první a lákala poměrně šíleným a vtipým trailerem. Julia Robertsová v hlavní roli si navíc svou královnu více než  užívala. A nutno dodat, že filmu jednoznačně dominuje, i když Sněhurka v podání Lily Collinsové jí věrně sekunduje. Snad jen princ je jaksi mírně natvrdlej a kromě nahé hrudi a nabubřelých gest šlechtice nic nepředvádí. Na druhou stranu je tu jedna zásadní věc – snímek je poměrně velká slátanina, ve které dojde i na skákací chůdy a to ani nemluvím o tom, že ačkoli je všude sníh, komnaty jsou dokořán a všichni všude pobíhají jen v tričku nebo šatičkách, nikomu se nekouří od pusy a nikomu není zima. Jediným efektem, který zaujme je královnin přechod do říše za zrcadlem a ani se raději nezmiňuji o závěrečné písni.

Jedinou záchranou je, že filmaři prezentují snímek jako rodinnou komedii a v některých momentech jsem se vskutku od srdce a upřímně zasmála. Protože pokud by to někdo bral vážně, musel by k Chocholouškovi a v Hollywoodu by každý týden museli slyšet, že stále kvoká! Právě nadsázka a ironie, činí z této „pohádky“ poměrně koukatelnou podívanou, kterou v mnohých ohledech zachraňují nádherné barvy a úchvatné kostýmy.

Dávám 60%. Je to pěkná ptákovina, ovšem v dobrém smyslu slova. Děti se budou bavit, rodiče ironicky usmívat a prarodiče neveřícně kroutit hlavou nad tím, co se dá udělat z obyčejné pohádky.

 

 

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

1 × 3 =

Starší příspěvky:
Fotografie z natáčení komedie Babovřesky

Již několik týdnů natáčí režisér Zdeněk Troška komedii Babovřesky. Ovšem ani režisér a ani herci neprožívají při natáčení jen legrační...

Zavřít