Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Sněhurka a lovec (Snow White and the Huntsman)

USA, 2012, režie: Rupert Sanders

Žánr: Historický, dobrodružný, fantasy

Stopáž:  127 min.

Hrají: Charlize Theron, Kristen Stewart, Chris Hemsworth, Sam Claflin, Ian McShane, Toby Jonbes, Nick Frost, Eddie Marsan, Bob Hoskins

Sněhurka, dcera krále Magnuse je krásná – její pleť podobá se sněhu, vlasy perutím havrana a rty barvy krve jsou. Přesto jí osud nic pěkného nechystá. Matka zemřela a otec ve válce s temnou armádou dosáhl vítězství, přec však zahynul – rukou nové manželky, zrádné Ravenny, která mu dýkou o svatební noci hruď rozťala a převzala moc nad královstvím. Spolu s bratrem hodlá dosáhnouti nesmrtelnosti a mládí navěky, stejně jako neomezené moci. Mladá princezna do věže vržena je a ponechána osudu. Však přesto v ještě větší krásku vyroste a pro královnu hrozbou se stane. Tu dívka s notnou pomocí sil dobrých uprchne a novou nadějí pro svou zem se stane. Však královna baží po její krvi a lovce vyšle vypátrat ji a zabít. Muž nebude jí po vůli a rozkazu neuposlechne. Dívku pod ochraná křídla vezme spolu se sedmi trpaslíky. Roztříští se královnino zrcadlo, či nakousnuté jablko plné jedu ze Sněhurčiných rukou vypadne?

Potud slavný příběh pohádky, kterou všichni od malička velmi dobře znají a vypráví ji dětem. Ovšem dalo by se říci, že co se týče filmu, právě u výše zmíněných slov veškerá podobnost končí. Hlavní dějová linie je stejná a i postavy jsou známé. Přesto se podařilo filmařům přijít s něčím zcela novým – s akčním filmem, kde se Sněhurka prohání po lesích v ušmudlaných šatech, za pasem dýku a na zpěv s ptáčky a stlaní trpasličích postýlek nemá ani vteřinu. Vše je navíc doplněno poměrně pěknými triky, které dotvářejí pohádkový fantastický svět. Ten je rozdělený na dvě části – temnou černou sněhem pokrytou zem, kde nežije kromě zubožených lidí ani strom a jasný krásně zelený hvozd – útočistě víl a trpaslíků, kde dívka poprvé spatří život a jeho barvy.

Hereckým výkonům jednoznačně kraluje Ravenna Chalize Theronové, která je stejně tak krásná jako krutá. Čarodějná královna v jejím podání ničí vše kolem sebe bez té nejmenší dávky emocí a přesto je tu něco, co vás donutí ji litovat a nenávidět zároveň. I ona je svým způsobem obětí. Kristen Stewartová příliš prostoru nemá, její Sněhurka se od začátku ocitá ve vězení, pak na útěku a její chvíle přichází zhruba 20 minut před koncem (a její proslov je bohužel spíše strapný). Ani Chris Hemsworth neměl moc příležitostí ukázat více než svou dokonalou mužnou krásu, svaly a opilost. Takže v tomto ohledu královna jasně vítězí. Ale i tak je herecké obsazení více než kvalitní. Ovšem zmíním jednu zajímavou věc. U většiny fantasy filmů většinou platí, že pokud už si žena obleče zbroj, většinou nemá vůbec žádnou funkci a více toho ukazuje než zakrývá. Ovšem pokud můžeme Sněhurku považovat za fantasy a já myslím, že s ohledem a královniny kouzla, víly a trpaslíky můžeme, pak se stala jedinečná událost. Hlavní hrdina poprvé oblékla funkční zbroj, která kromě hlavy zakrývala celé tělo!

Scénář se mi poměrně líbil, autoři napsali napínavou podívanou, kde dodrželi základní osnovu příběhu a přesto se jim podařilo jisté momenty dát do pozadí a na jejich místo umístit své originální prvky. Trpaslíci třeba předvedou své hej hou, jen jednou a nikdo si toho ani nemusí všimnout, polibek z pravé lásky tu také je, ale jinak, než by kdo čekal. Líbila se mi i době uzpůsobená podoba zrcadla a královnina černá armáda. Filmaři zapracovali na tom, aby příběh nepostrádal nic z tradice a přitom ani trochu tradiční nebyl. Takže už jen z tohoto důvodu jasný palec nahoru. Jistě, že to má mouchy,  jistá mrtvá místa a několik nejasností, ale celkově se mi to líbilo. Režisér odvedl dobrou práci a opravdu pěknou vizuální stránku doplnila i pěkná hudba a naprosto úžasné kostýmy. A třeba na některé otazníky nalezneme podpovědi v následujících plánovaných pokračováních.

Dávám tedy 75%. Originální a netrpaný způsob, jak zpracovat pohádku, někdy dohnanou až k nechutnému kýči. Slušná historická fantasy, i když uznávám, že možná spíše pro ženy.

 

 

 

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

five × 2 =

Starší příspěvky:
Video z natáčení Frankenweenie

Režisér Tim Burton má plné ruce práce s natáčením nového animovaného snímku Frankenweenie. Jedná se celovečerní podobu jeho prvního krátkého...

Zavřít