Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Samsara

USA, 2012

Originální název: Samsara

Režie: Ron Fricke

Žánr: Dokument

Stopáž: 99 min.

Premiéra v ČR: 25. 10. 2012

Zápletka: Připravte se na zážitek a zkušenost smyslů, které nemají obdobu. SAMSARA opět spojuje režiséra Rona Frickeho s producentem Markem Magidsonem, jejíchž filmařské a hudební umění bylo potvrzeno již mnohokrát oceněnými filmy BARAKA a CHRONOS. SAMSARA ve starodávném sanskrtu znamená „věčně se otáčející kolo života“ a tvůrci se v něm snaží zachytit prchavé okamžiky, které utvářejí náš život. Film, který vznikal přes pět let ve dvaceti pěti zemích nás zavádí na posvátná místa, do postižených oblastí, průmyslových zón a míst přírodních zázraků. SAMSARA, která se vzdává dialogů a popisných textů, úplně rozvrací naše očekávání tradičního dokumentu. Namísto toho podněcuje naše niterné interpretace obrazem a hudbou, které do starého chápaní přináší nové prvky.

SAMSARA dále rozvíjí témata, kterých se dotkla v BARACE (1992) a CHRONOSU (1985), a přemýšlí o všedních věcech života i o zázracích. Snaží se nahlédnout do nepochopitelných rozměrů lidské spirituality a zkušenosti. SAMSARA nemá formu tradičního dokumentu ani cestopisu. Jde spíše o neverbálního průvodce meditací. Působivé záběry spojují lidskost s ostatní přírodou a ukazují, jak náš životní cyklus zrcadlí rytmus celé planety.

Zdroj: D Cinema

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

14 + 14 =

Starší příspěvky:
Kozí příběh se sýrem

ČR, 2012 Originální název: Kozí příběh se sýrem Režie: Jan Tománek Žánr: Animovaný Stopáž: 82 min. Premiéra v ČR: 25....

Zavřít