Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Černá vdova

Cerna vdovaBelgie/Francie/Katar/Libanon, 2012

Originální název: The Attack

Režie: Ziad Doueiri

Žánr: Drama

Stopáž: 102 min.

Premiéra v ČR: 1. 8. 2013

Hrají: Ali Suliman, Evgenia Dodina, Reymond Amsalem, Uri Gavriel

Zápletka: „Jak přijmout nemožné? – Snímek libanonského režiséra a kameramana se soustředí na palestinsko-izraelské vztahy a problém fenoménu teroristických útoků.”

Filmová adaptace mezinárodního bestselleru alžírského spisovatele Yasmina Khadraua, jenž byl přeložen do více než čtyřiceti jazyků, sugestivně vykresluje morální dilema arabsko-izraelského chirurga, potýkajícího se s obviněními jeho manželky ze sebevražedného teroristického útoku. Když objeví manželčin dopis na rozloučenou, zhroutí se mu celý dosavadní svět. Čelí složitým životným otázkám, ztrácí dosavadní iluze a začíná si uvědomovat, že doposud žil v uměle vytvořené realitě, jejíž součástí byla neznámá žena.

Koprodukčnímu snímku se v roce 2012 na MFF v San Sebastianu dostalo Speciálního uznání poroty a zároveň získal cenu TVE Otra Mirada (Jiný pohled), udělovanou za originální vykreslení problémů diskriminace, hranic a sociálních nerovností s cílem poukázat na jejich potřebné odstranění ve společnosti. Doueiriho snímek získal i hlavní cenu Golden Star na MFF v Marakéši 2012 v kategorii nejlepší film.

Zajímavostí je, že Ziad Doueiri začínal jako asistent kamery v Los Angeles a spolupodílel se na tvorbě filmů Quentina Tarantina z 90. let (Gauneři, Pulp Fiction, Jackie Brown).

Zdroj: Film Europe

Související články:

Žádné komentáře

Trackbacks/Pingbacks

  1. Přehled premiér na srpen | FilmFan.cz - [...] Černá vdova [...]

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

1 × two =

Starší příspěvky:
Ostrov

Bulharsko/Švédsko, 2011 Originální název: The Island Režie: Kamen Kalev Žánr: Drama, romantický Stopáž: 95 min. Premiéra v ČR: 1. 8....

Zavřít