Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Lea a Darija

LeaDarijaChorvatsko, 2011

Originální název: Lea i Darija

Režie: Branko Ivanda

Žánr: Drama, životopisný, historický

Stopáž: 93 min.

Premiéra v ČR: 31. 7. 2014

Hrají: Klara Naka, Tamy Zajeć, Zrinka Cvitesić

Zápletka: „Skutečný příběh na pozadí tragických válečných událostí.”

Příběhy založené na skutečných událostech se ne vždy podaří kvalitně a zároveň poutavě zpracovat, ale v režii Branka Ivandy vznikl pravdivý příběh o dětské soutěživosti.

Nespornou hvězdou Záhřebského dětského tanečního souboru, který cestoval po Chorvatsku v roce 1930, byla výjimečně talentovaná třináctiletá tanečnice Lea Deutsch. Její taneční talent ji přivedl až do Berlína, kde se dívky ucházely o filmové kontrakty. Jejich popularita rostla a lístky na taneční představení v městském divadle byly vždy vyprodány. Ale když se v zemi rozmohl fašismus, byla Lea (Klara Naka) v důsledku jejího židovského původu z divadla vykázaná a nahradila ji Daria Gasteiger (Tamy Zajec). Následné pronásledování Židů krutě ovlivnilo nejen Lein život, ale i život tanečního souboru. Lea, která byla známá jako chorvatská Shirley Temple, má najednou zakázán vstup do divadla a do jejího bezstarostného a tancem naplněného života vstupuje úzkost: hrozí jí blížící se deportace.

Snímek získal Zvláštní cenu poroty na WorldFeste v Houstonu 2011 a v roce 2012 cenu Jewish Eye na Globálním židovském filmovém festivalu v izraelském městě Ashkelon.

Zdroj: Film Europe

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

five + 17 =

Starší příspěvky:
Strážci Galaxie

USA, 2014 Originální název: Guardians of the Galaxy Režie: James Gunn Žánr: Sci-fi, akční, dobrodružný Stopáž: 93 min. Premiéra v...

Zavřít