Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Slovensko 2.0

Slovensko2.0SR, 2014

Originální název: Slovensko 2.0

Režie: Juraj Herz, Martin Šulík, Peter Kerekes, Zuzana Liová, Mišo Suchý, Ondrej Rudavský, Peter Krištúfek, Viera Čákanyová, Miro Jelok, Iveta Grófová

Žánr: Drama, dokument

Stopáž: 112 min.

Premiéra v ČR: 18. 9. 2014

Zápletka: Dvacet let existence Slovenska očima deseti slovenských filmových tvůrců.

Co je to “Slovensko“? Jak vysvětlit tento pojem neznámému cizinci či návštěvníkovi? Jaký je genetický a programovací kód softwaru pojmu “Slovensko“? Jak se používá a jak se mění v horizontu posledních 20 let?

Slovensko 2.0 je mozaikou 10 různých krátkých filmů (hraný, animovaný, dokumentární, experimentální film), které reflektují dvacet let existence Slovenska očima deseti slovenských režisérů – Juraj Herz, Martin Šulík, Peter Kerekes, Zuzana Liová, Mišo Suchý, Ondrej Rudavský, Peter Krištúfek, Viera Čákanyová, Miro Jelok a Iveta Grófová. Tyto režisérské osobnosti představují široké generační, názorové a žánrové spektrum a podávají společensko‐kritickou a uměleckou reflexi současné slovenské situace a národních dějin posledního století.

Slovensko jako jedna z nejmladších zemí v Evropě, oslavila v roce 2013 dvacet let státní samostatnosti. Moderní historie této země je plná náhlých změn, dramatických událostí, střídání státoprávních systémů a politických režimů, a právě tento filmový projekt otevírá mnoho kontroverzních témat a připomíná v společnosti doposud nereflektované události. Dvacet let prvního demokratického státu Slováků je dobrou příležitostí pro různé typy reflexí, zamyšlení, úvah a bilancovaní. V oblasti filmu je takováto příležitost o to významnější, že krátká historie slovenského filmu samostatné éry přinesla doposud spíše ojedinělé umělecké počiny než komplexní proud kinematografie, který by se svobodně vyjadřoval k událostem hýbajícím společností.

Slovensko 2.0 představuje unikátní uměleckou reflexi moderních dějin země a zároveň reflexi slovenské kinematografie v jejích různých podobách.

Zdroj: Film Europe

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

5 × 1 =

Starší příspěvky:
Místa

ČR, 2014 Originální název: Místa Režie: Radim Špaček Žánr: Drama Stopáž: 118 min. Premiéra v ČR: 18. 9. 2014 Hrají: Vladimír Polívka,...

Zavřít