Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Nejlepší z Brooklynu (Brooklyn´s Finest)

2009, USA, režie: Antoine Fuquabrok

Žánr: drama, krimi

Stopáž: 132 min.

Hrají: Ethan Hawke, Richard Gere, Don Cheadle, Wesley Snipes, Ellen Barkin, Robert John Burke, Lili Taylor, Will Stewart, Wass Stevens, Sarah Thompson, Tawny Cypress, Raquel Castro, Kevin Navayne, Jesse Williams, Will Patton, Shannon Kane, Stella Maeve

Vítejte v New Yorské čtvrti Brooklyn. Ve čtvrti, kde vládne zločin a drogy. O bezpečí zdejších obyvatel se stará policie, jejíž součástí jsou i tři hlavní hrdinové filmu. Strážník Eddie, který už po 22 letech služby dávno rezignoval na svou povinnost a touhu pomáhat. Každé ráno si musí dát panáka a zbraň si raději nenabíjí, jinak by si dávno vystřelil mozek z hlavy. Do důchodu mu zbývá posledních sedm dní, které se snaží přečkat. Jeho snahu mu však překazí kapitán oddělení, když mu udělí úkol zacvičit nováčky. Naproti tomu Clarence, alias Tango je součástí tajné policie, je na ulici už velmi dlouho, a tak se pro něj rozdíl mezi dobrem a zlem začíná silně smazávat. Ztratil svůj život, svou ženu i přátele. Nezná nic než svou práci, která se stala jeho životem. Takto ovšem žít nechce, opakovaně proto žádá nadřízené o povýšení a místo v kanceláři. Nyní přišla nabídka na post detektiva prvního stupně. Tango by však musel policii předat dealera, který mu zachránil život a stal přítelem i rodinou. Třetí z policistů Sal pracuje u protidrogové jednotky. Věří v Boha, chodí do kostela a má 4 děti. Policejní plat mu však na obživu rodiny nestačí a manželka je navíc opět těhotná, tentokrát čeká dvojčata. Zoufalý Sal se snaží najít řešení z této neutěšené situace. Svou rodinu miluje, ale peníze na nový dům nejsou. Jak to zařídit? Cesta k penězům je snadná, ovšem znamená to přejít na druhu stranu. Proto Sal zastřelí informátora a vezme mu jeho peníze. Jenže ouvej, v lákavém papírovém pytlíku není tolik, kolik otec rodiny potřebuje na zálohu. Kde tedy vezme zbytek na koupi vysněného domu?

Vše se postupně komplikuje a směřuje k finálnímu závěru, kde si nikdo nebude ničím jistý a krev poteče za celý film nejintenzivněji. Jak to nakonec s policisty skončí a co se stane až se všichni tři dostanou ve stejnou chvíli na jedno místo? Otázkou však zůstává, zda vůbec někdo zůstane na té správné straně.
brook
Režisér Fuqua, autor snímku Training Day opět vsadil na realistické zobrazení policejního prostředí. Ukazuje tři odlišné muže, kteří se snaží hájit právo a spravedlnost, ale postupem času zjišťují, že právě právo a spravedlnost na ně zapomínají. Mají směšné platy, malé pravomoce a nevděk lidí. Čím poctivěji se snaží svou práci dělat, tím víc jsou bití od těch nahoře a tím míň dostávají. Větší cenu mají mrtví a neteční. A teď je jen otázkou, zda to dokáží ustát, nebo se v jejich svědomí cosi pohne a rozhodnou se, že takhle už to dál nejde, že i oni si za svou dřinu něco zaslouží. Kde tedy je ta hranice mezi právem a zločinem, mezi spavedlností a vraždou? Je to tak mrazivé a temné, že se člověk ptá, zda tomu tak skutečně je. Protože jestli ano, pak tam venku nejsou žádní poctiví, žádní dobří, žádní spravedlní. Jen horší a lepší. Což režisér vlastně předeslal na samotném začátku filmu.

Film staví i na velmi kvalitních hereckých výkonech všech tří policistů. Don Cheadle mluví jako správnej pouliční gangster s pověstným „hééj méén“. Úžasné jsou i náušničky v obou ouškách a nezbytný řetěz kolem krku. Richard Gere naopak zcela opustil svou životní filosofii harmonie a míru a stal se z něj znuděný policista, který jen odškrtává dny do důchodu a trpí každým pohledem a pohnutím ruky za volantem služebního vozu. Nejvíce mě však přesvědčil Ethan Hawke. Křiví policisté s rozervaným srdcem mu viditelně jdou. Človek by mu v jednu chvíli natáhnul takovou, že by druhou chytil o zeď a v druhou by mu nejradši pomohl zmlátit kněze kázajícího jen samá nic neřešící moudra i celou policii. To vše dokresluje tetování přes celá záda v podobě anděla, zpocený obličej a cigárko v koutku úst pro uklidnění nervů. Člověk by opravdu uvěřil že „jede“ na drogách nebo na čemkoli, co jej ještě sem tam drží při zdravém rozumu.
brookl
Hodnotím 70%, výborná práce. Nechybí napětí, překvapení a ponurá atmosféra. Na můj vkus je  film příliš dlouhý, i když vyvrcholení filmu má tu správnou frekvenci a rychlost. Pokud  stojíte o depresi a ztrátu ideálů o práci policie, je to přesně snímek pro vás. Akce je však v celém snímku méně, než by se zdálo. Pokud nepočátám jednu pěst v zubech a nějakou tu přestřelku při zatýkání v drogových doupětech, při kterých ale příliš vidět není. Vše ale vynahradí již několikrát zméněné „nadupané“ finále.

http://www.csfd.cz/film/244963-nejlepsi-z-brooklynu/

http://www.imdb.com/title/tt1210042/

http://www.brooklynsfinestthemovie.com/

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

thirteen − eleven =

Starší příspěvky:
Filmové novinky v kinech od 24. 6. 2010

Solomon Kane Režie: Michael J. Bassett Hrají: James Purefoy, Pete Postlethwaite, Rachel Hurd-Wood, Ryan James, Kenny Mitchell... Žánr: akční, dobrodružný,...

Zavřít