Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Green Lantern (Green Lantern)

USA, 2011, režie: Martin Campbell

Žánr: Akční, sci-fi, fantasy

Stopáž: 114 min.

Hrají: Ryan Reynolds, Blake Lively, Peter Sarsgaard, Mark Strong, Tim Robbins, Angela Bassett, Taika Waititi, Jay O. Sanders

Hal Jordan je poměrně hejskovitý a namyšlený pilot, který se snaží žít ve stínu svého otce. Možná i díky tomu než aby něco pokazil, utíká před zodpovědností, vážnými vztahy i rodinnými povinnostmi. Jeho osud si ho však najde. Ve vesmíru již několik set let existuje skupina Green Lanternů – ochránců a strážců míru, kteří mají za úkol hlídat své vesmírné sektory před zlem. Jedním z nejlepší strážců je Abin Sur – Green Lantern, který kdysi dokázal porazit Parallaxe. Parallax býval jedním ze strážců, ale propadl strachu a stal se samotným představitelem zla a zkázy. V jeho vězení jej však po dlouhá léta živil všudypřítomný strach ve vesmíru a zajatý Parallax sílil, až se dokázal osvobodit a začal ničit světy kolem sebe, včetně Lanternů. Jedním z těch, na které Parallax zaútočí je i Abin Sur, který smrtelně zraněný přistane na Zemi a dá pokyn svému mocnému prstenu, aby mu přivedl jeho následníka. Prsten nabitý energií Lanternů, kterou není nic jiného než vůle, vybere Hala. Abin Sur mu předá svůj prsten i lucernu, která prsten dobíjí. Zmatený Hal se vrátí domů a vše zpočátku považuje za vtip, ovšem jakmile se jeho prsten přiblíží k lucerně, vybaví se Halovi svatá přísaha Green Lanternů, složí ji a stává se tak součástí jejich společenství. Jeho nezodpovědné chování a strach jej však odrazují a je odhodlaný vše vzdát. Ovšem jen do té doby, než se na Zemi objeví Parallax a hodlá zničit Zemi i ty, které Hal miluje.

Komiksový svět představuje nepřebernou škálu hrdinů a dává filmařům dosti velký prostor, ze kterého mohou čerpat inspiraci. Navíc jim to umožňuje i stále se zdokonalující filmařská technika. Komiksy jsou navíc velmi oblíbené, takže by se dalo říci, že je to hra na jistotu. Kdo tak ožije na plátně kin do jisté míry určují i ti, kdo si komiksy kupují a chodí na festivaly v těch či oněch super oblečcích. Tentokrát padla volba na zelené strážce vesmíru, pro které je statečnost a nebojácnost popisem práce. Příběh není nijak složitý a kromě několika málo detailů věrně kopíruje základní komiksové schéma – člověk + mimozemský, jaderný nebo jakýkoli jiný vliv, který mu propůjčí super schopnosti rovná se hrdina, který jak se i ve fimu dozvíme, má vždy holku. Proti hrdinovi pak stojí padouch všech padouchů, jež si zasluhuje jediné – poslat k čertu. Jelikož neznám originál, mohu jen těžko posuzovat povedenost scénáře, mohu jen konstatovat, že jsem se v ději neztratila a že jsem svět Green Lanternů pochopila bez problémů. Takže přehlednost celkem v pohodě, ale o gradaci děje se příliš hovořit nedá. Hal jednoduše na začátku filmu nastoupí do letadla a celý zbytek filmu se veze stejnou rychlostí. Jedinou změnou je pak okamžik, kdy stroj vymění za zelenou obtaženou kombinézu a prsten.

O hereckých výkonech se také příliš hovořit nedá. Ryan Reynolds je prostě poměrně pěkněj chlap a to mu stačí. Občas hodí úsměv, psí oči a nakonec se zachová jako férový hrdina s rovnou páteří, což mu díky elasťákům uvěří naprosto každý. S ohledem na jejich upnutí se dá totiž předpokládat, že by při sebenším ohnutí, mohly prasknout. No ale dost vtipů o super oblečcích. Herecké výkony nejsou nic moc, tedy klasicky kromě padoucha, kterého velmi dobře ztvárnil Peter Sarsgaard, ale není to nijak zvlášť na škodu, jelikož se nejedná o žádný snímek náročeného filmového diváka. Za zmínku ale určitě stojí efekty. Vše je propracované – jednotlivé rasy, rada Green Lanternů i samotný oblek, který nádherně září a energií vůle je doslova a do písmene protkaný. I planeta Oa – domov Lanternů je udělaný pěkně a stejně tak i scény, kdy Hal používá svůj prsten. Malá věcička je totiž  jeho obranou i zbraní zároveň, vše závisí jen na jeho představivosti, zelené světlo prýštící z prstenu pak dokáže vytvořit cokoliv, co si dokáže představit.

Dávám 65%. Na zadek jsem si z toho nesedla, ale pobavila jsem se a místo I´m blue, jsem si pak pěla I´m Green, aneb jak praví klasik z Pátého elementu – je to Supr zelený.

 

 

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

six − four =

Starší příspěvky:
Brad Pitt opět zabijákem

Do kin se chystá adaprace knihy The Gray Man od Marka Greaneye. Režie se ujal James Gray podle scénáře Adama...

Zavřít