Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Odhalený přístav

Odhaleny pristavFinsko, 2012

Originální název: Vuosaari

Režie: Aku Louhimies

Žánr: Drama

Stopáž: 123 min.

Premiéra v ČR: 14. 11. 2013

Hrají: Alma Pöysti, Aino Louhimies, Sean Pertwee, Deogracias Masomi, Laura Birn

Zápletka: „Každý si přeje být milován.”

Finský režisér Aku Louhimies je jedním z nejtalentovanějších a nejoceňovanějších severských tvůrců. Na svém kontě má na 21 filmových ocenění z mezinárodních filmových festivalů v Aténách, Ghentu, Karlových Varů, Leedsu nebo Moskvy. Jeho filmy jako Automat na lásku, Zamrzlá země nebo Mrazivé město si našly fanoušky na celém světě i mezi českým publikem.

Ve filmu Odhalený přístav Louhimies vypráví o finské lásce. Sleduje několik paralelních příběhů postav, které jednoho šedého a chladného zimního týdne hledají lásku a uznání. Pertti se snaží na vlastní pěst zvítězit nad nadváhou a zvládnout výchovu svého syna. Šestnáctiletá Milla se chce stát celebritou. Aleksiho máma nerozumí tomu, jak důležitý je pro syna jeho pes. Američan Robert chce zažít skutečnou finskou zimu. Walter se musí vypořádat se šikanou ve škole a Marika zase s těžkou diagnózou. Aku Louhimies tu opět spřádá mozaiku příběhů, tentokrát však osudy protagonistů propojuje pouze společným prostorem příměstské čtvrti, ve které postavy žijí a čelí neustálým problémům s láskou. Režisér pomocí sugestivního snímání a minimalistického klavírního doprovodu ukazuje problematické mezilidské vztahy bez příkras, ale se špetkou naděje v pozadí. Tato mozaika postav ze světa, kde jsou očekávání společnosti vysoká a tlaky každodenního života vše odsunují do pozadí, představuje lidi, kteří jsou nedokonalí, slabí a ztracení, ale jsou poháněni kupředu stejnou potřebou být milováni, viděni a objímáni. Nedokáží se podívat jeden druhému do očí, vzájemně se zraňují, ale v podvědomí jim stále přetrvává naděje.

Snímek získal v roce 2012 Cenu CICAE na Festroia Festival Internacional de Cinema a v roce 2013 byl nominován na národní filmovou cenu Jussi v několika hlavních kategoriích, včetně nejlepšího filmu, nejlepší kamery a nejlepší režie.

Zdroj: Film Europe

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

eighteen − thirteen =

Starší příspěvky:
Pořádná dávka fotek ze snímku X-Men: Budoucí minulost

Studio 20th Century Fox zveřejnilo pořádnou dávku fotografií ze snímku X-Men: Budoucí minulost. Není co dodat, tak se kochejte pohledem...

Zavřít